Διαδερμική – Διακαθετηριακή Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας (TAVI)

Τι είναι η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI/TAVR);

Η διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι μια επαναστατική τεχνική που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για ασθενείς με σοβαρή βαθμού συμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας που είτε δεν είναι υποψήφιοι για ανοιχτό χειρουργείο είτε προτιμούν μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση. Η ένδειξη πλέον περιλαμβάνει όλου τους ασθενείς με την συγκεκριμένη πάθηση ηλικίας 75 ετών και άνω και ασθενείς νεότερους στους οποίους όμως η διενέργεια χειρουργικής αντικατάστασης είναι υψηλού κινδύνου.

Σε αντίθεση με τη χειρουργική αντικατάσταση στην οποία διενεργείται στερνοτομή/θωρακοτομή υπό γενική αναισθησία και εξωσωματική κυκλοφορία, η TAVI/TAVR περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας νέας βαλβίδας μέσω ενός μικρού καθετήρα που εισέρχεται διαμέσου μιας μικρής οπής διαμέτρου ορισμένων χιλιοστών, συνήθως στη μηροβουβωνική χώρα με τον ασθενή συνήθως ξύπνιο υπό ήπια μέθη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας TAVI/TAVR;

Η μέθοδος TAVI/TAVR προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ελάχιστη επεμβατικότητα: Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής παρακέντησης και δεν απαιτεί άνοιγμα του θώρακα ή χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων και άλλων μείζονων χειρουργικών επιπλοκών όπως καρδιακές αρρυθμίες, περιεπεμβατικό έμφραγμα του μυοκαρδίου, μείζονες αιμορραγίες, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Ταχεία αποκατάσταση μετά το πέρας της επέμβασης: Οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιηθούν εντός λίγων ωρών και συχνά εξέρχονται από το νοσοκομείο σε 2 ημέρες, συγκριτικά με τις 1-2 εβδομάδες που απαιτούνται για την ανάρρωση μετά από ανοιχτό χειρουργείο. Επιπλέον, οι ασθενείς μετά το πέρας της επέμβασης μεταφέρονται απευθείας στο θάλαμο χωρίς να είναι αναγκαία η μεταφορά και παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Η TAVI/TAVR έχει χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών συγκριτικά με τη συμβατική χειρουργική ανοικτή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της βιοπροσθετικής βαλβίδας TAVI/TAVR: Νεότερα δεδομένα έχουν δείξει πως λόγω τη δυνατότητας τοποθέτησης μεγαλύτερης διαμέτρου βιοπροσθετικών βαλβίδων με τη μέθοδο TAVI/TAVR η διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων βαλβίδων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη και να υπερέχει έναντι αυτής των αντίστοιχων βιοπροσθετικών βαλβίδων που τοποθετούνται χειρουργικά.

Ποια είναι η διαδικασία της διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI/TAVR);

Πριν τη διενέργεια της επέμβασης TVAI/TAVR είναι απαραίτητος συγκεκριμένος προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει:

  1. Αιματολογικό έλεγχο:  Γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, SGOT, SGPT, γGT, ολική χολερυθρίνη, TSH, CRP, NT Pro BNP, αλβουμίνη, ολικά λευκώματα, ομάδα αίματος
  2. Διαγνωστική στεφανιογραφία
  3. Triplex  καρωτίδων
  4. Αξονική αγγειογραφία TAVI: Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη καθορίζεται το μέγεθος και το είδος της βιοπροσθετικής βαλβίδας που θα τοποθετηθεί καθώς και η περιοχή προσπέλασης
  5. Σε περίπτωση υποκείμενων πνευμονικών παθήσεων λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων (σπιρομέτρηση)

Η επέμβαση TAVI διαρκεί συνήθως 60-90 λεπτά και πραγματοποιείται υπό μέθη (conscious sedation), χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας. Η επέμβαση περιλαμβάνει τα εξής κύρια βήματα:

  1. Εισαγωγή καθετήρα: Μέσω μιας μικρής παρακέντησης στη μηροβουβωνική περιοχή, εισάγεται ένας καθετήρας με τη νέα βαλβίδα.
  2. Εισαγωγή προσωρινού βηματοδότη:  Προσωρινό βηματοδοτικό καλώδιο εισάγεται μέσω της ετερόπλευρης μηριαίας φλέβας για την αναγκαία βηματοδότηση κατά τη τοποθέτηση της βιοπροσθετικής βαλβίδας. Το βηματοδοτικό καλώδιο εν συνεχεία αφαιρείται είτε άμεσα είτε μερικές ώρες μετά το πέρας της επέμβασης.
  3. Καθοδήγηση μέσω υπερηχογραφίας: Οι παρακεντήσεις γίνονται όλες με υπερηχογραφική καθοδήγηση για τον ακριβή προσδιορισμό του σημείου της παρακέντησης και την ελαχιστοποίηση των αγγειακών επιπλοκών.
  4. Τοποθέτηση βαλβίδας: Η νέα βαλβίδα προωθείται στη θέση της παλιάς και τοποθετείται μέσω του καθετήρα με τη βοήθεια της ακτινοσκοπικής απεικόνισης και της χρήσης σκιαγραφικού παράγοντα.
  5. Αξιολόγηση και ολοκλήρωση: Μετά την τοποθέτηση, πραγματοποιείται ακτινοσκοπικός και υπερηχογραφικός έλεγχος για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της νέας βαλβίδας.

Υπάρχουν επιπλοκές στην μέθοδο TAVI/TAVR;

Όπως κάθε ιατρική επέμβαση, η TAVI/TAVR ενέχει ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές, αν και είναι γενικά σπάνιες και σαφώς μικρότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Οι κυριότερες επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές ρυθμού: Περίπου <5% των ασθενών ενδέχεται να εμφανίσουν διαταραχές ρυθμού που ενδέχεται να απαιτούν την τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.
  • Αιμάτωμα στη περιοχή παρακέντησης: Μικρές αιμορραγίες ή αιμάτωμα στη μηροβουβωνική περιοχή εμφανίζονται σε <5% των περιπτώσεων.
  • Καρδιακός επιπωματισμός: Πολύ σπάνια, ενδέχεται να παρουσιαστεί συλλογή υγρού γύρω από την καρδιά (κίνδυνος <1%).
  • Σημαντική αιμορραγία: Σπανίως μπορεί να συμβεί σοβαρή αιμορραγία ή τραυματισμός αγγείων που ενδέχεται να απαιτούν χειρουργική ή διαδερμική αποκατάσταση (<1%).
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Εμφανίζεται σε ποσοστό < 0.5% των ασθενών.
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: Προκύπτει σε ποσοστό <  2% των ασθενών.
  • Επείγουσα διαδερμική αγγειοπλαστική: Ενδέχεται να χρειαστεί σε ποσοστό <0.1% των ασθενών λόγω οξείας απόφραξης των στεφανιαίων αγγείων μετά την τοποθέτηση της βιοπροσθετικής  βαλβίδας.
  • Αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό: Πολύ σπάνια (<0.04%).
  • Καρδιακή ανακοπή ή θάνατος: Σπάνια (<1%).

Τι πρέπει να προσέχετε μετεγχειρητικά μετά την επέμβαση TAVI/TAVR;

Μετά την επέμβαση TAVI/TAVR, οι ασθενείς συνήθως ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με κινητοποίηση των ασθενών μετά από μερικές ώρες μετά τη διενέργεια της επέμβασης. Οι ασθενείς συνήθως παραμένουν στο νοσοκομείο για 48 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης και υπό τηλεμετρία (συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση) και στενή παρακολούθηση για τον αποκλεισμό τυχόν σοβαρών διαταραχών της ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς και της ανάγκης τοποθέτησης βηματοδότη.

Επιπλέον, λαμβάνει χώρα τακτικός έλεγχος της περιοχής προσπέλασης (μηροβουβωνικές χώρες) για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αιμορραγικών επιπλοκών όπως αιματώματα.

Τη ημέρα μετά την επέμβαση διενεργείται νέο διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της νέας βαλβίδας και να εκτιμηθεί η συνολική καρδιακή λειτουργία.

Η συνήθης αντιθρομβωτική θεραπεία μετά την τοποθέτηση της νέας βαλβίδας περιλαμβάνει της καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης.

Η αποθεραπεία συνεχίζεται με πρόγραμμα συνολικής καρδιαγγειακής αποκατάστασης με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της συνολικής λειτουργικής κατάστασης των συγκεκριμένων ασθενών.  Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στις καθημερινές δραστηριότητες άμεσα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ενώ η παρακολούθηση από τον καρδιολόγο συνεχίζεται τακτικά για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της νέας βαλβίδας και της καρδιάς.

Τέλος 1 ώρα πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε οδοντιατρικής παρέμβασης κρίνεται απαραίτητη η λήψη προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος επεμβατικού καρδιολόγου.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI/TAVR) ποικίλει ανάλογα την κλινική και τον επεμβατικό καρδιολόγο που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση. Το συνολικό κόστος περιλαμβάνει το προεγχειρητικό έλεγχο και τις διαγνωστικές εξετάσεις, την επέμβαση της TAVI/TAVR, και την παραμονή στο νοσοκομείο.

Συνολικά, η TAVI/TAVR είναι μια εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας, και της σημαντικής βελτίωση της πρόγνωσης  και της ποιότητας ζωής των ασθενών με υποκείμενη σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτικής βαλβίδας.

Σχετικά Video

Προγραμματίστε το ραντεβού σας σήμερα!